Weidsvelden


In samenwerking met de Dorpsraad Velden en de Gemeente Venlo heeft Ruimte voor Ruimte Limburg op 13 september jl. haar plannen in Velden gepresenteerd.


Omdat “Wonen in Velden” in een eerder gehouden enquête het meest gevraagde thema was, wilden we als dorpsraad graag meewerken aan zo’n informatieavond.
De opkomst bij de informatieavond in de Vilgaard was bijzonder groot. Naar schatting 80 à 100 personen, veelal 55-plussers.

Ruimte voor Ruimte Limburg heeft recentelijk percelen in Velden verworven nabij de Vilgert aansluitend aan ‘Aan Vrezen’.

Zij hebben een toelichting gegeven op de geplande ontwikkelingen en gevarieerde mogelijkheden van wonen in Velden die ze daar willen gaan realiseren in het plan “Weidsvelden”. De Gemeente Venlo heeft eveneens percelen ingebracht zodat er ontsluiting van het plan ontstaat aan de Schandeloseweg terwijl de secundaire ontsluiting aan de Vilgert gesitueerd is. (zie planschets).

Aan de hand van deze voorlopige planschets zijn de aanwezigen op de hoogte gebracht van de mogelijkheden voor starters, het aanbod van levensbestendige koopwoningen en de verkoop van kavels voor vrije sector bouw.

Het staat vast dat er 39 wooneenheden komen.
Bedoeling is dat er het volgende gebouwd gaan worden:

  • 8 starterswoningen
  • 6 levensloopbestendige woningen
  • 10 twee-onder-een-kap woningen
  • 15 vrijesector woningen (incl. 9 Maasdal compensatie eenheden)

      (Van het contingent van het Maasdal (compensatie van wat gepland was in de overloopgeul langs
Ebberstraat) zijn 9 vrijesector eenheden overgeheveld naar dit plan.)

De Dorpsraad Velden heeft enkele vragen gesteld en die samen met enkele suggesties ook nog schriftelijk ingediend.

  • Eis van bewoning door eigenaar/koper voor een gedefinieerd aantal jaren om speculatieve handel te voorkomen.
  • Inrichting van voldoende parkeerplaatsen in de openbare ruimte.
  • Voorzie in laadpalen voor e-auto’s in de openbare ruimte.
  • De Dorpsraad Velden vraagt om véél meer seniorenwoningen (woningen met alle leefruimten op de begane grond) in het plan realiseren. Voorstel: 15
  • Ook ziet de Dorpsraad Velden graag meer betaalbare starterswoningen gerealiseerd worden in het plan. Voorstel: 15

De Dorpsraad is van mening dat nieuwe bebouwing in dit plan vooral het dorp en zijn bewoners moet dienen. Om de leefbaarheid te behouden en te vergroten is het van belang om de doorstroom op gang te brengen zodat het behoud van leefbaarheid voor alle leeftijdscategorieën bewerkstelligd wordt. De Dorpsraad Velden is van mening dat Ruimte voor Ruimte Limburg hier een bijdrage in kan leveren.

Meer informatie over het plan is te vinden op de website van Ruimte voor Ruimte Limburg over het nieuwbouwplan ‘Weidsvelden’.  Hier kan men zich ook inschrijven voor een nieuwsbrief waarmee geïnteresseerden op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen.

,